A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába!
További információRendben

 

Falazó anyagok

                   

 

YTONG építési rendszer

(A pincétől a padlásig)

Épületet tervezni és építeni csodálatos és felelősségteljes tevékenység. Az alkotó munka során a tervező és a kivitelező egyaránt a minden igényt kielégítő ideális műszaki és gazdasági megoldásokat keresi.

Az építőanyagok tulajdonságai jól megismerhetők, ezeket sokszor “előnyösnek” vagy “hátrányosnak” szokták nevezni. Valójában minden tulajdonság lehet előnyös, ha az anyagot tulajdonságai ismeretében megfelelő műszaki megoldással építik be, illetve hátrányos, ha nem veszik figyelembe az anyag természetét.

A pórusbetont két jól meghatározott célfeladatra összpontosított folyamatos optimum-keresés eredményeként fejlesztették ki, így alakult ki az “YTONG építési rendszer”.

    A két fő fejlesztési cél a következő:

 • Építési rendszerünk legyen minden szempontból energiatakarékos. Az YTONG energiatakarékossága mind a gyártáskor, mind a beépítéskor, mind pedig a megépített szerkezetek üzemeltetésekor állja versenyt a többi építőanyag családdal és így biztosít egyértelműen vezető szerepet termékeinek az építési piacon.
 • Termékeink alkalmazása olyan tervezési és kivitelezési szabadságot adjon a szakembereknek, amivel – egy halászfalu üdülőépületeitől kezdve a legnagyobb ipari, vagy kereskedelmi célú létesítményekig – bármilyen funkciójú, tartós, szép, gazdaságosan építhető és üzemeltethető házak születhetnek. Így mindannyian, jól érezhetjük magunkat. Mind akik gyártunk, tervezünk, építünk, vagy egyszerűen csak élünk egy harmonikus és fenntartható környezetben.

A YTONG ma már nem csupán egy falazóelem, vagy falazóelem-család. Az elmúlt évek folyamatos fejlesztései során olyan rendszerré, önálló és egyedülálló, egyéni építési móddá vált, ami a pincétől a padlásig megfelelő anyagokat, szerkezeteket és műszaki megoldásokat nyújt mind a felhasználás és üzemeltetés terén.

Ez a kiadvány ennek az egyszerű, mégis egyéni építésmódnak, a természetes kőépítészet hagyományait a legújabb tartó- és épületszerkezeti, valamint épületfizikai igényességgel ötvöző, pórusbeton építési rendszernek a gyakorlat számára összegzett tudnivalóit tartalmazza.

 

Az YTONG termékek tulajdonságai

    Természetes alapanyagok

A földkéreg túlnyomó része vízből, kvarchomokból és a mészkőből áll. Környezetünket ezek kitermelése terheli meg legkevésbé. Természetességük kézenfekvő, ismert, hétköznapi anyagok. Az YTONG építőelemek e három alapelem felhasználásával készülnek.

   Környezetkímélő gyártási és bedolgozási technológia

Az alacsony hőigény miatt a gyártás energiatakarékos és a gyártási hulladékot a folyamatban újrahasznosítják. Az YTONG építőelemek használata esetén a felhasználó takarékoskodhat az emberi erővel, a habarccsal – és mivel a vágási maradékok is beépíthetők a falba – magával az alapanyaggal is.

   Kiemelkedően jó hőszigetelő képesség

Az egyrétegű falszerkezetek körében termékeink hőszigetelő képessége versenytárs nélkül áll, ugyanis egy YITONG falazóelemekből épített egyrétegű vakolatlan falszerkezettel k = 0,32 W/m2K hőátbocsátási tényező érték is elérhető. Az YTONG homlokzati szerkezetek belső felületi hőmérséklete épp a pórusbeton kiváló hőszigetelő képességének köszönhetően – még a potenciális hőhidak- koszorúk és áthidalók környezetében is jobb értékeket mutat, mint egyéb építőanyagok esetében. Így az YTONG építőelemek felhasználásával hőtechnikailag, és a befejező munkák szempontjából is homogén szerkezet alakítható ki.

    Nagy tervezési szabadság

Anyagaink jó alakíthatósága miatt YTONG-ból könnyen és egyszerűen építhetők meg íves és derékszögtől eltérő falak is. YTONG-gal a tervezők merészebb formai és szerkezeti elképzelései is gond nélkül megvalósíthatók.

    YTONG-gal teret nyerhet

Azonos hő és páratechnikai jellemzők és azonos beépítési alapterület mellett az YTONG fal 8 – 13 cm-rel karcsúbb, mint más falazott szerkezetek, ami egy 100 m2-es beépített területű házon kb. 4-8 m2 további hasznos teret eredményez.

    Alacsony testsűrűség, csekély önsúly

Az optimalizált pórus – pórusfal térfogataránya tette lehetővé a testsűrűség alacsonyan tartárát és ez a tulajdonság, az YTONG építőelemeket olyan beépítési helyeken is alkalmazhatóvá teszi, ahol egyéb építőanyagok nagyobb testsűrűségük miatt már nem versenyképesek. A kis önsúly előnye elsősorban az alább területeken jelentkezik:

 • műemlékvédelem
 • tetőtér beépítések, emeletráépítések
 • felújítások, és átépítések
 • Nagyobb épületek esetében, még új építkezés esetén is jelenthet számottevő megtakarítást a könnyű, ugyanakkor jól terhelhető építőelemek alkalmazása.
 • optimális nyomószilárdság

    A három legjellemzőbb tulajdonság:

 • a hőszigetelő képesség
 • a testsűrűség és a
 • nyomószilárdság

Összehangolt megválasztásával nagyon takarékos szerkezetek tervezhetők illetve építhetők. Így azonos építészeti kialakítás mellett is felesleges túlméretezés nélkül tervezhetők meg az egymástól eltérő terhelésű szintek, vagy szerkezeti helyek. Alkalmazkodva az épületekben előforduló – eltérő teherbírást igénylő – tartószerkezeti megoldásokhoz az YTONG teherhordó falak falak építésére alkalmas falazóelemei azonos méretválaszték mellett – mint azt fentebb írtuk – két eltérő szilárdsági és testsűrűségi osztályban (P” és P4) kerülnek forgalomba.

    Gyors és egyszerű megmunkálhatóság

Az YTONG építőelemek kézifűrésszel vagy elektromos szalag- illetve rókafark- fűrésszel gyorsan és hulladékmentesen vághatók. Faláttörések, épületgépészeti vezetékhornyok, süllyesztések normál kézi fúrógépbe illesztett YTONG fészekfúróval, illetve kézi horonyhúzó szerszámmal meglepő gyorsasággal készíthetők. Nagyobb épületeken porelszívóval összekapcsolt kézi horonymaró vagy kéttárcsás horonyvágó gép is használható. További előny, hogy a hornyok és áttörések – akár kézi eszközzel, akár képpel készültek – pontos és élesszélű kivitelük miatt külön helyreállítási munkát nem igényelnek.

    Jó alakíthatóság

Az alaprajzban a derékszögtől eltérő falsarkok, falcsatlakozások, íves falak problémamentesen kialakíthatók az YTONG falazóelemekből.

A homlokzat díszítéséhez, tagolásához (párkányok, lizénák, tagozatok kialakításához) nem szükséges idegen anyagokkal kombinálni a rendszert. Megfelelően kialakított profilelemek segítségével a homlokzati díszítő tagozatok a falazattal egy időben, hőtechnikailag teljes értékűen építhetők meg.

    Haladós falazás

A falazási munkák időigénye jelentős hatással van a teljes építési időtartamra, ezért nem lehet mellékes egy m2 falazat elkészítésének időszükséglete. Az YITONG alacsony testsűrűsége és nagy elemmérete miatt egy m2 30 cm-es teherhordó YTONG fal felfalazásának gyakorlati normaideje kevesebb, mint 45 perc, a legújabb, vékony fugás falazási mód alkalmazásával pedig alig több mint fél óra. A normagyűjtemények – a mezőfalazás normaidőin túl – kidolgozott normákat tartalmaznak a különböző kiegészítő műveletekre is. A vállalási díjak megállapításakor azokat is célszerű figyelembe venni.

    Széleskörű alkalmazhatóság

Családi házak, ikerházak, láncátrium- és sorházak, üdülők, közösségi-, ipari és mezőgazdasági létesítmények külső – belső teherhordó falai, valamint a P4-es elemekből térszín alatti pince, alagsori teherhordó falai mind megépíthetők YTONG építőelemek felhasználásával. Műemléki épületek felújítása, fa tartószerkezetek kifalazása, egyszerű épülettagozatok olcsó kialakítására mind egyszerűen és gazdaságosan végezhetők YTONG építőelemekkel. Anyagainkat, termékeinket sikeresen használhatják lakberendezők, kandallóépítők és belsőépítészek is, mert az YTONG jól alakítható, jó teherbírású, nem éghető, sokoldalú anyag.

   

Az YTONG termékek bemutatása:  

     YTONG falazóelemek

    Az YTONG építőelemcsalád alapköve

Az YTONG falazóelem kiváló hőszigetelő képessége, optimális nyomószilárdsága, egyszerű és gazdaságos megmunkálása, kis súlya, valamint széles méretválasztéka sokrétű alkalmazhatóságot biztosít bármilyen falazat megépítésére.

 

    YTONG nútféderes, megfogóhornyos falazóelemek

   Egy további lépés a gazdaságosság felé

Az YTONG nútféderes kialakítású falazóelemek az alaptípus kiváló tulajdonságain túl a következő kézzelfogható előnyöket kínálják:

 • még kevesebb habarcsszükséglet
 • még könnyebb elhelyezés
 • még rövidebb falazási idő
 • még jobb hőszigetelés

 

   YTONG-“U” zsaluelemek

   Ami minden problémát áthidal

Nyílások kialakítása kevés segédszerkezettel, gyorsan és tetszőleges formában, akár ívesen is. Erre fejlesztettük ki az “U” alakú zsaluelemeinket, amelyek elengedhetetlen segítőtársai a hőszigetelt és egyszerűen átvakolható, teherhordó áthidalások készítésénél.

 

    YTONG koszorúelemek

    Zsaluzás és hőszigetelés egy művelettel

 Az YTONG koszorúelemek alkalmazásával ugrásszerű javulás érhető el a homlokzati össz. hőveszteség csökkentésében, emellett a koszorú sávja a homlokzat többi felületével azonos módon vakolható! Az YTONG koszorúelemek a födémperemekben bentmaradó zsaluzatként használhatók.

 

   YTONG válaszfalelemek

    Ha kívül jó, legyen jó belül is!

 A válaszfalak építése mindig az építés valamelyik későbbi fázisába esik. Ha már épített vagy vásárolt egy jó teherhordó szerkezetű épületet, legyen továbbra is igényes! Az YTONG elemcsalád választékában megtalálja a normáé és a nútféderes válaszfalelemeket.

 

    YTONG válaszfal áthidalók

    Egy fogással egyszerűbben

Az YTONG válaszfalakban az előre gyártott YTONG válaszfal áthidaló alkalmazásával, egy fogással, minden más megoldásnál egyszerűbben alakítható ki szabad nyílás vagy az ajtó helye.

 

    YTONG előfalazólapok

    Az elegáns takarás

Egy épületnek is lehet takargatni valója és a megoldás nem is minden esetben egyszerű. Gépészeti felszálló vezetékek eltakarása, fürdőkádak vagy kandallóüstök körülburkolása, mind könnyen megoldhatóvá válik az YTONG előfalazólapok használatával.

 

    YTONG hőpáncél

    A tökéletes védelem

 A régi homlokzatképzés legtöbbször megmaradhat, az utólagos hőszigetelés mégis rövid idő alatt kialakítható. A megoldás pedig egy életre szól. Az YTONG hőpáncél burkolat vakolás szempontjából és hőtechnikailag egyaránt homogén külső falszerkezetet biztosít.

 

    YTONG vasalt építőelemek

 Az YTONG fal, födém és tetőpallók ötvözik a falazott pórusbeton szerkezetek jó tulajdonságait:

 • kiváló hő és hangszigetelés
 • tűzgátlás
 • hőtároló képesség – és a szerelt technológiájú építés előnyeit:
 • gyors, időjárástól szinte független építés és kevés építési nedvességbevitel.

Az elemek egy pontos kiosztási tervnek megfelelően kerülnek legyártásra, így az épület megformálásának szabadságát szinte semmi sem korlátozza.

 

    YTONG falazóhabarcsok

    Tisztább, gyorsabb, takarékosabb

 Az YTONG hőszigetelő falazóhabarcs használatával tovább javítható a falszerkezet hőszigetelése, a falazás még gyorsabban végezhető, a habarcsot veszteség nélkül lehet bedolgozni, valamint a munkaterület is tisztább marad. Az YTONG vékonyágyazatú falazóhabarccsal tovább növelhető a falazat teherbírása, csökken a falazatba bevitt nedvesség, a falazási munka még gyorsabban végezhető. A habarcsot veszteség nélkül lehet feldolgozni. Színe: szürke vagy fehér.

 

    YTONG kézi-gépi vakolatok

 Az YTONG építési rendszerhez kifejlesztett, előkevert, kész, száraz kül- és beltéri, kézi-gépi mész-cement vakolatkeverékek. Gúzolás nélkül felhordható vakolatkeverék az YTONG falazatok és födémek kül- és beltéri kézi ill. gépi vakolására. Színe: szürke vagy fehér.

 

    YTONG célszerszámok

 • YTONG kézifűrész
 • Gumikalapács (kicsi)
 • Gumikalapács (nagy)
 • Horonyhúzó
 • Sarokvéső
 • Falfúró (50 mm)
 • Falfúró (30 mm)
 • Fészekfúró (90 mm)
 • Fészekfúró (70 mm)
 • Derékszög
 • Habarcsterítő kanál
 • Habarcsterítő szánkó
 • YTONG fűrészgép

 

Lakásfelújítás, átalakítás Ytong-gal

A lakás felújításával, átalakításával megújul, megváltozik Ön körül minden. Igényeihez igazíthatja a tereket. Megváltoztathatja a helyiségek méretét, funkcióját. Felújítás után kényelmesebben, jobban élhet. Gazdagabb lesz, hiszen ingatlanának értéke megnő. Olyan építőanyagot válasszon, amelyekkel gyorsan, kis felfordulással, kevés építési hulladék keletkezése mellett tud dolgozni. Könnyű legyen, hogy a meglévő szerkezeteket ne keljen megerősíteni. Jól alakítható, formálható legyen. A kialakítandó formáknak csak a fantázia szabjon határt.

Kis tételben is meg lehessen vásárolni. Ügyeljen rá, hogy jó hőszigetelő-képességű legyen és kellemes lakóklímát, jó közérzetet biztosítson. Ne legyen éghető. A fentiekre gazdaságos megoldást kínál az Ytong.

 

Ytong térelválasztás

Elképzelései teret kaphatnak. Térelválasztáshoz mindig az Ytong válaszelemeket használja. Jelölje ki a térelhatároló fal, valamint az abban lévő ajtók, nyílását, törések helyét. Készítse el a válaszfal elemeket, a falazóhabarcsot a válaszfalazáshoz szükséges szerszámokat. Az YTONG habarcsok csomagolásán találja meg a felhasználási útmutatót. A helyszínen csak vizet kell az YTONG habarcshoz keverni és kezdődhet a falazás.

 

Zuhanyfülkék és mosdók beépítése

A zuhanyfülkék beépítésénél az első sor falazását 100 mm vastag YTONG válaszfalelemmel célszerű elkezdeni. A további sorokat 50 vagy 75 mm vastagságú Ytong előfalazólappal építheti tovább a már ismert módon. A mosdók beépítésénél csak fantáziája és a hely adottsága szabhat határt, az YTONG előfalazólap beépítési lehetősége van.

 

Csővezetékek, készülékek elfalazása

Csővezetékek, készülékek elfalazása hasonlóképpen történik. Ha lyukat kell vágni, dekopír fűrészt vagy lyukfűrészt használjon.

Építőanyag áruház, építőanyag,webáruház,gipszkarton,gipszkarton,farkas,farkas építőanyag, profil,falazóhabarcs,vakolóanyag,esztrich,baumit,sakret,lb knauf, knauf,flexragasztó,csemperagasztó,aljzatkiegyenlítő,lindab,cserepeslemez,trapézlemez,síktáblalemez,srp-click, lindab akció, cserepeslemez akció, trapézlemez akció,Ytong, ytong falazó,ytong tégla, tégla,cserép,tetőtéri ablak,velux,roto,bitumenes szigetelés,ursa,üveggyapot,kőzetgyapot,thermolife,rockwool,zsindely, homlokzati szigetelés,dryvit rendszer,cement,aljzatkiegyenlítő,tondach.bramac,creaton,térkő,semmelrock,beton epag,